Přenášejte v Mergadu nastavení a data z jednoho exportu do druhého

Lukáš Horák
28. 7. 2020
5 minut čtení
Přenášejte v Mergadu nastavení a data z jednoho exportu do druhého

Chcete v Mergadu umět přenést již vytvořené výběry a pravidla v jednom exportu do druhého, nebo dokázat vytvořit nový export z výstupní URL jiného exportu? To vše je v našem nástoji možné. V tomto článku si popíšeme několik funkcí, které vám tyto úkony usnadní.

Chcete v Mergadu umět přenést již vytvořené výběry a pravidla v jednom exportu do druhého, nebo dokázat vytvořit nový export z výstupní URL jiného exportu? To vše je v našem nástoji možné. V tomto článku si popíšeme několik funkcí, které vám tyto úkony usnadní.

Osvojte si všechny typy importů

Mergado nabízí několik možností importů a práce s exporty, které vám zjednoduší interní přenos nastavení a dat.

  • Funkce pro import výběrů je dostupná na stránce Produkty -> tlačítko Importovat výběry.

    Postup:

    1. Nejprve je třeba vybrat e‑shop a export, ze kterého chceme výběry importovat do aktuálního exportu, ve kterém se nacházíme.
    2. Následně se zobrazí přehled všech výběrů k importu, které můžete hromadně vybrat nebo si kterýkoliv z výběrů před importem rozkliknout a zkontrolovat na podmínku výběru.
    3. Tlačítkem „Importovat zvolené výběry“ označené výběry naimportujete.

    Nezapomeňte

    Bezprostředně po importu nebudou dostupné informativní počty produktů v nově importovaných výběrech (v přehledu uložených výběrů na stránce Produkty). Později se nastaví automaticky při přegenerování feedu nebo po kliknutí na konkrétní výběr.

  • Funkce pro import pravidel je dostupná na stránce Pravidla -> tlačítko Importovat pravidlo je schované pod šipkou, vedle tlačítka pro přidání nového pravidla.

    Postup:

    1. Podobně jako u importu výběrů je třeba nejprve vybrat e‑shop a export, ze kterého chceme pravidla importovat do aktuálního exportu, ve kterém se nacházíme.
    2. Potom se zobrazí přehled všech pravidel k importu, které je možné po jednom importovat. Možnost hromadného označení pravidel zde není dostupná.
    3. Každé pravidlo je před importováním nutné zkontrolovat a nastavit mu výběry, ty se z technických důvodů automaticky nepřenáší.

    Tip

    Pokud potřebujete přenést více pravidel, doporučujeme pro zrychlení importu otevírat jednotlivé odkazy pro import pravidla do nové záložky prohlížeče. Zůstane vám tak stále otevřena stránka s vybraným e‑shopem a exportem, ze kterého pravidla přenášíme.

  • Typický use case:

    „V Mergadu máme dva exporty, jeden pro GLAMI a druhý pro Heureku. V GLAMI exportu máme podrobné informace ohledně materiálu produktů a tyto parametry potřebujeme doplnit i do Heureka exportu.”

    Pokud v nějakém exportu potřebujeme přidat hodnoty z jiného exportu v Mergadu, dokážeme si takové hodnoty doimportovat pravidlem Import datového souboru. Tento typ pravidla umí importovat data uploadem nebo z URL adresy, tedy klidně z výstupního feedu nějakého jiného exportu.

    Podmínkou je, že importovaná data musí být ve formě CSV souboru. To je možné v Mergadu snadno nastavit zvolením Plain CSV formátu pro výstupní feed.

    Princip doimportování hodnot je možné zajistit ve třech krocích:

    1. Připravíme si export, který bude mít výstupní data jako CSV soubor. Zde využijte Plain CSV formát nebo si vytvořte vlastní CSV formát (funkce Custom formátu). Poznámka: Nepotřebné elementy můžeme skrýt a ponecháme si pro výstup jen ty, které chceme importovat, a k nim přidáme element pro spárování (např. produktové číslo, ITEM_ID, EAN, apod.), podle kterého se nám při importu nahrají data k „těm správným“ produktům.
    2. V exportu, do kterého chceme data naimportovat, musí existovat elementy se stejným názvem, jako jsou názvy sloupců v CSV. Pokud je tam nemáme, vytvoříme je na stránce Elementy.
    3. V exportu, do kterého chceme data naimportovat, přidáme pravidlo typu Import datového souboru a v něm nastavíme import z URL, na které máme připravený CSV soubor.

    Další informace k tomuto typu pravidla najdete v článcích na našem blogu:

    Nebo na našem diskuzním fóru:

  • Tímto způsobem snadno a rychle přenesete data ze vstupu (nějakého elementu) na výstup (do jiného elementu) v rámci jednoho exportu.

    Pro tento účel je v Mergadu pravidlo Hromadné zkopírování hodnot. Jak ho použít popisujeme v tomto vlákně našeho fóra.

  • Pro usnadnění práce máme v Mergadu funkci makra. Co makra zvládnou a jak je vytvoříte, najdete v článcích na našem blogu:

    Pomocí odkazu na dané makro lze makra snadno sdílet. Tento odkaz najdete v detailu makra pod ikonkou pro sdílení.

    Tip

    1. Pokud obdržíte odkaz na nějaké nové makro, které ještě pod svým uživatelským účtem nemáte, zobrazí se vám možnost makro naimportovat. Tím dojde k jeho přidání pod váš uživatelský účet, kde si ho v případě potřeby dovedete upravit.
    2. Pokud si přejete sledovat změny v „původním“ makru, např. pokud by ho autor vylepšil, zatrhněte před importem makra volbu pro sledování změn.

  • Tato funkce se hodí pro testování, jako záloha nebo pro usnadnění práce při kompletní duplikaci celého exportu. Tuto funkci najdete v Nastavení exportu -> odkaz Duplikovat.

    Duplikováním dojde k vytvoření nového, samostatného exportu se zvoleným názvem a z původního exportu bude přeneseno téměř vše:

    • adresa i formát vstupního feedu
    • formát výstupního feedu (výstupní adresa však bude jiná, viz dále)
    • veškeré vytvořené výběry (vytvořené uživatelem i aplikacemi)
    • uživatelem přidaná pravidla a také některá, která vytvořily aplikace
    • veškeré vytvořené elementy a proměnné (elementy vytvořené aplikacemi však nebudou naplněné hodnotami, dokud se aplikace na novém exportu neaktivují)

    Co nebude přeneseno, případně bude jiné:

    • nebudou zduplikovány aplikace ani některá pravidla aplikací
    • nepřenesou se manuální změny u produktů
    • nebude přenesena Historie úprav a akcí z původního exportu
    • export bude mít novou výstupní URL adresu

    Poznámka: K novému exportu budou mít uživatelé stejná přístupová práva jako k původnímu, protože uživatelská práva jsou vázána na celý e‑shop a platí tak pro všechny jeho exporty.

    Tip

    Pokud potřebujete změnit výstupní formát u zduplikovaného exportu, napište nám na naši technickou podporu, vše v krátkém čase zařídíme.

  • Exporty v Mergadu můžete libovolně řetězit. To znamená, že z výstupní adresy jednoho exportu dovedete vytvořit nový export, kde výstupní URL z prvního exportu použijete jako vstupní feed.

    V praxi se to hodí třeba když potřebujete využít již upravená data nějakého exportu pro další exporty.

    Podívejte se na článek Vytvořte si master feed a zbavte se nutnosti úprav v každém exportu zvlášť.

    Další příkladem, kdy se může hodit možnost zapojit exporty za sebe, je odstranění duplicitních variant produktů.

    Více najdete v článku: Videonávod: Jak se zbavit nechtěných variant produktů?

    Pokud napojíte výstupní URL feedu opět na vstup do Mergada, toto propojení uvidíte u obou exportů v Nastavení -> Obecná nastavení -> u výstupní nebo vstupní adresy feedu.

    Podrobněji jsme se o tom rozepsali v článku Vytvořte si master feed).

S tipy z tohoto článku posunete znalosti práce s Mergadem opět o něco dál. Chcete získat informace o novinkách z Mergada a celé e‑commerce? Zapište si do kalendáře datum 17.9. V tento den pořádáme další MergadoFest – o všech aktualitách jako je program a spuštění registrace vás budeme brzo informovat.

Mohlo by vás zajímat:

Lukáš Horák

Lukáš se v Mergadu stará o většinu komunikace v češtině. Prostřednictvím blogu, e‑mailu a sociálních sítí pravidelně zásobuje čtenáře aktualitami z e‑commerce a novinkami a tipy z Mergada. Pokud zrovna není copywriterem, užívá si prosté věci jako badminton, výlety mezi utajené skvosty osmdesátkové hudby a plody moře podávané s červeným vínem.