Pokud chcete držet krok na polské e‑commerce, obchodujte na Allegro.pl. Jeho pozice na místním trhu je velmi silná, což dokazuje i fakt, že jeho služby využívají velké řetězce jako je například Carrefour. Pojďme se s Allegrem seznámit blíže.

Pokud chcete držet krok na polské e‑commerce, obchodujte na Allegro.pl. Jeho pozice na místním trhu je velmi silná, což dokazuje i fakt, že jeho služby využívají velké řetězce jako je například Carrefour. Pojďme se s Allegrem seznámit blíže.

V současné době je v Polsku 28,2 milionu uživatelů internetu a 73 % z nich nakupuje online. Pro 86 % z nich je Allegro nejpoužívanějším tržištěm. Vysvětleme si, jak se Allegro stalo vedoucí prodejní platformou v Polsku.

Obsah:

  1. Co je Allegro?
  2. S MERGADEM nastavíte inzerci pro polské formáty sami
  3. Jak prodávat na Allegru?
  4. Způsoby platby
  5. Jak funguje služba Allegro Smart!
  6. Využijte bohatý uvítací program

Co je Allegro?

Historie Allegra je podobná historii společností ze Silicon Valley. Všechno začalo v suterénu IT skladu v roce 1999. V té době se polský online svět začal rozvíjet a Allegro mělo obrovský dopad na to, jak dnes vypadá. Web, který byl původně aukční platformou pro nadšence z různých oblastí, se rychle proměnil v nejoblíbenější platformu elektronického obchodování.    
V současné době se pobočky Allegra nacházejí v Poznani, Wrocławi, Krakově a Varšavě a zaměstnávají okolo dvou tisíc špičkových odborníků z oblasti IT a e‑commerce.

Jako tržiště Allegro v Polsku nemá konkurenci

Každý měsíc Allegro navštíví více než 18 milionů zákazníků, kteří v její nabídce najdou na 160 milionů produktů. Přes 140 tisíc e‑shopů denně využívá jeho služby a 95 % jejich výrobků je nové, nepoužité zboží. K jejich prodeji patří všechny obvyklé náležitosti jako je záruka, pojištění a platba v 0% splátkách.

Portál Allegro se umístil na prvním místě v žebříčku polských nákupních webů a internetových obchodů pomocí nejlepšího SEO, vytvořeného týmem Senuto (vyvíjí také nástroj, který je známý mezi specialisty na online marketing). Díky vhodné optimalizaci je Allegro dobře viditelné ve vyhledávačích a při obchodování přes jeho stránky nemusíte investovat do podpory pozice zboží.

Allegro se těší velkému zájmu polských zákazníků. Podle údajů zprávy E‑commerce Polsko 2021 je prvním místem, kde uskutečnit online nákup, až pro 70 % respondentů.

Je Allegro podobné Amazonu?

Jak bylo uvedeno výše, původním cílem Allegra byly služby aukčního webu. To se dodnes nezměnilo, ale platforma se přizpůsobila současným potřebám trhu tím, že nabízí produkty s pevnou cenou a různé služby pro zákazníky i e‑shopy. 
Hlavním rozdílem mezi platformami je způsob manipulace s produkty. Na Allegru jsou prodejci pro každý ze svých produktů povinni vytvořit samostatnou produktovou kartu, zatímco Amazon používá jednu produktovou stránku pro více prodejců. 
Pokud chcete inzerovat na Allegru, musíte poskytnout všechny informace o každém produktu bez ohledu na to, jestli je produkt na platformě reálně prodáván.

S MERGADEM nastavíte inzerci pro polské formáty sami

Zvažujete expanzi na polský online trh? S MERGADEM využijete formáty pro srovnávače zboží, které už používáte a převedete je na ty, které aktuálně potřebujete. S naším virtuálním správcem dokážete automatizovaně spravovat datové feedy. V MERGADU zvládnete inzerci e‑shopu spravovat sami – zrychlíte tím každodenní marketingové úkony a ušetříte náklady za práci programátorů.

Mergado na 30 dní zdarma
  • upravíte si feed sami a ušetříte náklady za práci programátora
  • plný přístup ke všem funkcím už ve zkušební verzi

Jak prodávat na Allegru?

Prodávat na Allegru je jednoduché. Celý proces nastavení ošetříte na profilu prodejce a správu účtu usnadňuje uživatelsky přívětivé rozhraní. Co si musíte nastavit?

  • Allegro účet
  • PayU účet (umožňuje převod plateb z Allegra na váš bankovní účet) 

Níže najdete krátké návody a několik tipů, které vám pomohou úspěšněji prodávat.

Jak nastavit účet Allegro?

Účet na Allegru si může vytvořit každý. 
Registrační stránka obsahuje dvě podstránky a najdete ji ZDE. První z nich umožňuje registraci soukromého účtu (Konto Zwykłe), druhá registraci obchodního účtu (Konto firma).

Pokud chcete zaregistrovat obchodní účet, musíte zahrnout následující:

  • e‑mailovou adresu
  • login
  • heslo
  • telefonní číslo
  • NIP (daňové registrační číslo)
  • stát, ve kterém obchodujete

Potřebujete se propojit mezi svým MERGADO účtem a Business účtem v Allegru? Nebo hromadně vytvářet produktové nabídky a automaticky je synchronizovat? Využijte aplikaci MERGADO Marketplaces.

MERGADO Marketplaces

Aplikace vám pomůže:

Automaticky navrhnout, vytvořit a nahrát produktové nabídky z vašeho XML feedu v MERGADU. Každých 15 minut synchronizovat dostupnosti produktů či stavy produktových nabídek. Vytvářet a synchronizovat neomezené množství produktových nabídek.

Způsoby platby

Při rozjíždění prodeje na Allegru si nezapomeňte aktivovat služby PayU a Przelewy24. Vaše zisky díky tomu budou provedené přímo na váš účet. 

Aktivace služby PayU

Nejdříve potřebujete zapnout službu PayU. Kliknutím na tento odkaz přejdete na registrační stránku.

Pokud se chcete zaregistrovat, musíte zahrnout následující:

  • jméno a příjmení
  • e‑mailovou adresa
  • telefonní číslo
  • daňové registrační číslo a sídlo vaší společnosti

Následně se přihlaste ke svému Allegro účtu a přejděte do záložky Můj prodej:

  • V záložce vyberte sekci Allegro finance a potom Nastavení výběru. Klikněte na možnost Aktivujte výplaty
  • V prvním bodu vyberte, jestli máte účet v Polsku, nebo v zahraničí. Údaje o majiteli účtu budou doplněné automaticky na základě informací z účtu Allegro.
  • Zadejte číslo svého bankovního účtu. Myslete na to, že jeho vlastníkem musí být osoba nebo společnost, pro kterou je účet Allegro registrovaný. Země bydliště bude vyplněna automaticky. 
  • Upřesněte způsob výběru peněz
    • automaticky (můžete nastavit, jaké sumy se vyberou a v jakou dobu) 
    • na vyžádání (sami se budete moct rozhodnout, kdy vybrat prostředky nahromadené na Allegru) 
  • Zkontrolujte také, jaká upozornění chcete dostávat. Po vyplnění údajů klikněte na tlačítko Aktivovat výplaty

Aktivace služby Przelewy24

Hned jak budete mít službu PayU, můžete aktivovat Przelewy24.

  • Klikněte na tlačítko Vykonejte převod v záložce Nastavení výběru.
  • Číslo účtu bude doplněné automaticky. Je to stejné číslo účtu, které jste nakonfigurovali na výběry PayU. 
  • Vyberte banku a vykonejte ověřovací převod na částku 1,01 PLN. Pokud vaše banka není na seznamu, vyberte obvyklý převod, potom libovolné číslo účtu ze seznamu a klikněte na „tisknout převod“. 
  • Posledním krokem je potvrzení totožnosti zasláním příslušných dokumentů. Povolte je v záložce Nastavení výběru.

Jedinou měnou platnou na webu Allegro je polský zlotý. PayU ukladá a odesílá prostředky v PLN. Pro propojení s účtem PayU budete pravděpodobně muset nastavit účet v polské bance.

Allegro umožňuje prodej všech produktů, které jsou legální a nejsou na polském území zakázány. Existuje však několik postupů, které zefektivní vaše prodeje.

Následující postupy nejsou povinné, Allegro ovšem doporučuje jejich dodržování.

  • Doručení zboží zdarma.
  • Povolení reklamací.
  • Používání polských skladových prostor, aby se zkrátila doba dodání zásilky a náklady za ni.
  • Používání polštiny při zalistování produktů do nabídky.

Jak funguje služba Allegro Smart!

Možnosti inzerce na Allegru obsahují také program Allegro Smart!, který poskytuje:

  • neomezený počet bezplatných dodávek s minimální hodnotou 40 PLN od jednoho prodejce (za předpokladu, že průměrné náklady na dopravu stojí 8 PLN, bude nákup ročního předplatného vrácený po sedmé objednávce)
  • víc než 18 tisíc schránek na balíky a pohodlná místa vyzvednutí – v prodejnách Żabka, automatech Biedronka, výdejnách Poczty Polskiej, čerpacích stanic Orlen, Eurosalonach nebo trafikách RUCH
  • bezplatné vrácení objednávek (stačí vyplnit formulář přiložený k objednávce, zabalit a vrátit přímo na místo, odkud byla zásilka přijatá) spolu s rychlým převodem peněz na účet zákazníka

Připojte se k Allegro Smart!

Aktivace Allegro Smart! je to stejně jednoduchá a intuitivní jako používání samotné nákupní platformy. Celý proces má pouze čtyři kroky:

1. Na webu Allegro Smart! kliknutím na příslušné pole vyberte možnost, o kterou máte zájem (platba každý měsíc nebo každých 12 měsíců).

2. Potom budete přesměrovaní na platební stránku, kde si zvolíte preferovanou formu:  

  • karta (v případě měsíčního předplatného) nebo převod
  • karta nebo BLIK (v prípade ročného predplatného).

3. Dalším krokem je přijmout Pravidla a kliknout na tlačítko Koupit a zaplatit.

4. Posledním krokem je vykonání platby zvoleným způsobem.

Využijte bohatý uvítací program

Do programu se může zapojit každý nový inzerent na Allegre, ať už vlastní pouze e‑shop nebo i kamennou prodejnu.

Jediné, co musíte udělat, je založit si Podnikatelský účet na Allegru a potvrdit svoje údaje, například ověřovacím převodem. Balíčky s výhodami se objeví ve slevovém centru na vašem účtu do dvou pracovních dní. Jak se k němu dostat?

  1. přihlaste se k svému firemnímu účtu Allegro
  2. klikněte na tlačítka, která aktivují balíčky udělené v rámci uvítacího programu na záložce Centrum slev

Využijete služby Allegra?

Přestože Allegro není typickým srovnávačem zboží, je to nejoblíbenější tržiště uživatelů internetu v Polsku. Být na polské e‑commerce vidět, znamená inzerovat na Allegru.

Mohlo by vás zajímat: