K přijetí směrnice DAC 7 došlo v našich krajinách už v roce 2023. Do povědomí e‑shopařské komunity se ale dostává až teď. Zajímá vás, zdali se vztahuje i na váš e‑shop? A jaký vliv má aktuálně na českou e‑commerci? Odpovědi na tyto a další užitečné otázky vám v rozhovoru dá advokátka Helena Jurka z poradenské skupiny Talers

Ve videu se dozvíte:

00:45 Jaká je podstata nové DAC 7 směrnice?
01:20 Co to znamená prakticky?

“Pokud jste e‑shopař, prodáváte na Heurece a nějakým nedopatřením se vám stane, že daňově nepřiznáte všechny zisky, pro finanční úřad teď bude mnohem jednodušší to doměřit.”

02:20 Na které platformy se DAC 7 vztahuje?
03:30 Simulace konkrétních situací
07:05 Jakým způsobem bude probíhat hlášení informací?
08:00 Jak to bude vypadat na platformách, které umožňují tvorbu e‑shopu (např. Shoptet)?
10:30 Jaký typ informací musí provozovatelé platforem poskytnout úřadům?

“Bavíme se sice o e‑shopech, ale ono se to nevztahuje jenom na prodej zboží. Týká se to i zprostředkování ubytování či poskytování osobních služeb (uklízečka, hlídání dětí…). 
V případě ubytování úřady může zajímat, o jaký typ nemovitosti se jedná či kolik dní byly pronajímány. Ale obecně ve vztahu k e‑shopům to bude hlavně ta identifikace prodávajících. Budou to obraty, kolik se přes dané platformy prodalo a na jaké bankovní účty ty platby šly.”

11:40 Jaké sankce mohou přijít při neplnění povinností?
12:55 Je potřeba se na DAC 7 připravit?
13:45 Co za informace předávat nemusíte?

“Sdílet nemusíte prodeje, které neproběhly skrz prodejní platformy, ale třeba jen na vašem e‑shopu. To jsou interní informace a obchodní tajemství, které si určitě nechávejte pro sebe i z důvodu nějakého konkurenčního boje. Takže pokud by se nějaká platforma dotazovala, od koho odebíráte zboží či kolik jste celkově prodali za daný rok, nemáte povinnost to sdílet.”

14:40 Jaká mohou vzniknout nedorozumění v rámci DAC 7?
16:35 Jaký vliv může mít DAC 7 na vývoj e‑commerce v Evropě?
17:35 Je GDPR hrozbou?
18:45 Jak s GDPR pracovat?
20:10 Kdo nám může pomoci?

Helena Jurka

Helena Jurka je advokátka ve společnosti Talers.

Talers je butiková poradenská skupina specializující se na M&A transakce, mezigenerační obměnám a korporátním a byznysovým poradenstvím.

Mohlo by vás zajímat: 

Veronika Kusalíková

Copywriterka a obsahová specialistka Veronika má pod palcem anglicky mluvící trh. Slova o MERGADU a novinky ze světa e‑commerce šíří a překládá na blogu, sociálních sítích a v mailingu. Když zrovna neťuká do klávesnice, poznává různé části Evropy, plete si svetr nebo hledá designové poklady v bazarech a vetešnictvích.