Chcete začít s inzercí produktů na Allegru? Připravili jsme pro vás návod, s kterým si krok po kroku nahrajete produkty na Allegro.cz a vytvoříte svou první kampaň

Chcete začít s inzercí produktů na Allegru? Připravili jsme pro vás návod, s kterým si krok po kroku nahrajete produkty na Allegro.cz či Allegro.pl a vytvoříte svou první kampaň

Než začneme, ujistěte se, že máte na Allegro.cz vytvořený účet, a že máte nastaveno vše potřebné. Podrobný postup registrace firemního účtu na Allegru naleznete zde.

Vezměte prosím na vědomí, že trh, na kterém si založíte účet, bude vaším výchozím storefrontem. Výchozí storefront pak již nelze změnit a na tomto trhu musíte mít své nabídky vždy vystavené. Naše aplikace aktuálně podporuje prodej pouze na výchozím storefrontu, pokud tedy chcete prodávat na Allegro.cz, založte si účet na českém Allegru a pokud chcete prodávat na Allegro.pl, založte si účet na polském Allegru. V rámci Allegra pak můžete tyto nabídky zveřejnit i na dalších trzích, více informací se dozvíte zde.

Tvorba napojení 

Jako první je třeba vytvořit si nové napojení do Allegra v aplikaci MERGADO Marketplaces. Přejděte do menu napojení a následně klikněte na ikonku + v modrém kolečku.

Poté klikněte na tlačítko “Připojit”. 

Po kliknutí na tlačítko “Připojit” se vám otevře nová stránka v prohlížeči, kde klikněte na tlačítko “Next” / “Dalej”. 

Pokud nejste přihlášeni, tak zadejte přihlašovací údaje a přihlaste se.

Potvrďte napojení aplikace pro daný účet kliknutím na “Continue”:

Allegro vám na poslední stránce oznámí, že jste se úspěšně napojili.

Poté se vraťte do aplikace, kde uvidíte hlášku o úspěšném napojení. Místo tlačítka + nyní vidíte zelené tlačítko s bílou fajfkou. 

Nyní jste napojeni.

Vytvoření kampaně

Po tvorbě napojení přejděte v menu do záložky “Kampaně”, kde uprostřed stránky uvidíte tlačítko “Vytvořit kampaň”. Přivítá vás náš průvodce pro tvorbu kampaně s 5 kroky.

  1. Prvním krokem je určení názvu kampaně. Název může být libovolný, doporučujeme však takový, abyste na první pohled zjistili, o co se v kampani jedná.
  1. Dalším krokem je zvolení a nastavení správného marketplace, v našem případě se jedná o Allegro. Informační okno vás upozorní na to, jaký je váš Allegro výchozí storefront, na kterém budete prodávat. Podle toho je nutné zvolit správnou měnu.

V tomto kroku také můžete zvolit stav produktů CONDITION pro celou kampaň. Pokud ale máte tento element obsažený v produktovém feedu, můžete ho v následujícím kroku napárovat.

  1. Dalším krokem je nastavení v MERGADU. V tomto kroku budete aplikaci říkat, odkud má stáhnout vaše data, tedy vyberete exportvýběr. Nakonec nám řeknete, které elementy máme použít.

Musíte namapovat 3 elementy:

  • EAN / ISBN / MPN / UPC = identifikační element produktu. Můžete namapovat jeden nebo více.
  • PRICE = element, který obsahuje cenu.
  • PRODUCT_ID = element, který obsahuje ID produktu. ID produktu v dostupnostním a produktovém feedu se musí shodovat, aby bylo možné správně napárovat dostupnost.

Pokud jste již v předchozím kroku hodnotu elementu CURRENCY či CONDITION vyplnili, tak už zde element nemapujte!

Elementy PRODUCT_NAME, DESCRIPTION a IMAGE jsou nepovinné, ale pokud si je napárujete, tak se pokusíme Vaše produktová data na Allegro poslat. Vezměte prosím na vědomí, že Allegro akceptuje pouze specifické HTML formátování produktového popisku. Více informací naleznete zde. Pokud si tyto elementy nenapárujete, nebo bude s uvedenými daty něco v nepořádku, tak pro zveřejnění nabídky použijeme data poskytnutá Allegrem.

Napárování elementů se vám pokoušíme napovědět, ale nemusíme se vždy trefit. Proto než budete pokračovat si pořádně pročtěte, co je jak namapováno, a ujistěte se, že jste elementy správně namapovali.

  1. Předposledním krokem je nastavení dostupnostního feedu. Zde stačí uvést adresu vašeho dostupnostního feedu. Podporujeme Mall a Heureka dostupnostní feed. Pokud máte přístup k dostupnostnímu feedu nějak omezený, je potřeba toto omezení odebrat. Je také důležité, aby se ID produktu v dostupnostním a produktovém feedu shodovalo.
  1. Poslední krok je shrnutím nastavení kampaně. Zde si pouze zkontrolujte, že jste vše nastavili správně, případně údaje opravte. Na závěr klikněte na “Uložit”.

Kampaň byla vytvořena a vaše nabídky se nyní nahrávají na Allegro. Tento proces může chvíli trvat, tak vás prosíme o trpělivost. Tímto ale proces nahrávání nabídek na Allegro nekončí. Je dobré zkontrolovat počet nahraných a nenahraných produktů a případné chyby opravit.

Po dokončení synchronizace produktového feedu si rozklikněte detail kampaně a v sekci validace zkontrolujte případné chybové hlášky.

Co by vás mohlo zajímat:

Veronika Kusalíková

Copywriterka a obsahová specialistka Veronika má pod palcem anglicky mluvící trh. Slova o MERGADU a novinky ze světa e‑commerce šíří a překládá na blogu, sociálních sítích a v mailingu. Když zrovna neťuká do klávesnice, poznává různé části Evropy, plete si svetr nebo hledá designové poklady v bazarech a vetešnictvích.