Mergado na PyCon CZ 2016!

Článek zveřejněn 04. 11. 2016
| 3 minuty čtení
Třídenní konference se konala na Fakultě informačních technologií VUT od pátku 28. do neděle 30. října. Dohromady na ní proběhlo více než 30 přednášek ve třech paralelních blocích a 4 keynote speech. Kromě návštěvníků se do akce zapojili i některé místní IT firmy a mezi nimi také Mergado (kdybyste měli náhodou pocit, že teď chodí ajťáci s látkovou taškou přes rameno, pak ano, můžeme za to my).
 

Organizace

Jak vlastně taková akce funguje? Lidé, kteří stojí za PyConem a tedy celou akci organizují, zajišťují technickou podporu, starají se o sociální sítě nebo tvoří a vylepšují web PyConu, jsou dobrovolníci. V každé přednáškové místnosti jsou kromě samotných mluvčích vždy i moderátoři, kteří vystupujícího představí a uvedou, a mimo to poskytují posluchačům informace o změnách v programu nebo možnostech přihlašování. To je důležitá úloha, neboť během akce bylo několik přednášek přesunuto nebo úplně zrušeno. 
V porovnání s PyConem 2015 bylo během akce víc jídla a pití, a to včetně kompletního oběda. Navíc byly k dispozici také moravské koláče a další sladkosti, které ale většinou došly ještě před polednem a my jsme pak museli hledat poslední zbylé u okolních stánků. 
 

Zajímavé prezentace a přednášky

Letošní ročník konference přilákal řadu vynikajících řečníků se skvělými přednáškami. Mezi nejoblíbenější témata patřilo testování, mokování a webové API (Application Programming Interface), další prezentace se týkaly využití Pythonu, MicroPythonu nebo práce s daty a analytickými nástroji napsanými v Pythonu. Většina vystoupení byla částečně technická a jejich popisu se věnujeme v článku na vývojářském blogu, pokud vás Python zajímá, určitě si ho přečtěte. Tady jen ve stručnosti zmíníme pár skutečně dobrých přednášek. 
 
Jacqueline Kazil se věnovala důležitosti orientace designu v open source projektech na uživatele, tedy tomu, že ti, kdo využívají náš kód nejsou stroje, ale lidé.
 
Asi nejlepší přednášející byla Ana Balica, která na PyConu mluvila o vzájemné pomoci mezi kodéry. Stává se, že zkušení programátoři odradí svými pasivně agresivními komentáři nováčky od dalšího působení. Podle ní je tak lepší věnovat více času, úsilí i peněz kvalitním radám pro začínající programátory, protože se to v dlouhodobém horizontu vyplatí. 
 
Některé přednášky se programování a Pythonu věnovali spíše okrajově, nebyly proto ale o nic méně zajímavé. Třeba když:
  • Benny Daon mluvil o své 33 leté zkušenosti s programováním.
  • Magdalena Kabátová se naopak naučila programovat teprve nedávno díky kurzům od Django Girls a PyLadies, její prezentace ale byla skvělá!
  • Honza Klusáček mluvil nadšeně o řešení problémů v Pythonu a taky o šifrovačce Tmou.

 

 

Lightning Talks

Jednou z nejlepších částí víkendu byly právě Lightning Talks – krátké, v tomto případě jen pětiminutové, prezentace na nejrůznější témata. Za hodinu se jich na PyConu stihlo deset, pauzy vyplňoval moderátor Petr Viktorin vlastními vstupy i vtipy z publika. Právě sám Viktorin v jednom z talků vyprávěl, jak si vytvořil vlastní herní konzoli jen s použitím Pythonu a 3D tiskárny. Na závěr jsme shlédli i vystoupení Jakuba Vysokého a spol., kteří hrou na ukulele propagovali Pražské Pyvo srazy. 
 

A ještě něco

Kromě přednášek a prezentací byly součástí konference taky neformální afterpárty, které jsme my strávili v Klubu cestovatelů, kde jsme řádně probrali svoje dojmy a vymysleli pár zlepšení. Pro otužilce bylo připraveno také noční koupání ve Svratce, pár statečných zase vyrazilo na nedělní ranní běh do Lužánek (mezi nimi i zástupce Mergada). 
 
Na závěr patří náš velký dík organizátorům, přednášejícím i účastníkům za skvělý program a atmosféru celé akce. Už teď se těšíme na další ročník PyConu!
 
Napsal / pan Mergado / 04. 11. 2016
Pan Mergado je největší dříč v našem týmu. Maká ve dne i v noci, aby byla data e‑shopů v tom nejlepším pořádku a přinášela užitek. Zde na blogu píše návody, zprávy i své vlastní názory. No ano, je to virtuální postava, ale my ho máme rádi. Fakt.

Přidat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Přidáním komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.