Jak využít AI při správě dat v MERGADU

Článek zveřejněn 17. 05. 2023
| 5 minut čtení

Držet krok s AI se v e‑commerce vyplatí. Dokáže vám totiž v mnoha případech zjednodušit práciušetřit čas, ale i zpřesnit vaši inzerci a přinést tak větší zisky. Podívejte se, jak už teď využijete umělou inteligenci při práci s MERGADEM. 

MERGADO na 30 dní zdarma
  • upravíte si feed sami a ušetříte náklady za práci programátora
  • plný přístup ke všem funkcím už ve zkušební verzi

Umělá inteligence (AI) je v současné době jedním z nejvýznamnějších a nejdiskutovanějších témat v oblasti technologií, ale i e‑commerce. S pomocí nástrojů pro správu produktových dat, které využívají AI, mohou e‑commerce firmy automatizovat úkoly jako například zadávání dat, kategorizaci produktů a mapování atributů, což jim výrazně šetří čas. AI může také pomoci firmám identifikovat a řešit problémy s produktovými daty, jako jsou chybějící nebo nesprávná data, a optimalizovat popisy a názvy produktů pro lepší viditelnost ve vyhledávačích. 

AI a MERGADO Systém

Ať už odstraňujete vodoznaky a pozadí produktových obrázků ve Feed Image Editoru, stahujete informace z webu pomocí Scraping Camelu či slučujete kategorie v MERGADO Editoru, využíváte umělou inteligenci, aniž si to pravděpodobně uvědomujete. V MERGADU totiž s umělou inteligencí pracujeme už od roku 2017. Pojďme si ukázat, kde vám AI pomáhá už teď a kde teprve čeká, až ji objevíte. 

Vytvářejte pravidla s ChatGPT 

Jedním z příkladů, kde pracujeme s umělou inteligencí, je aplikace Clicking Goat. Díky ní zapíšete data z externího datového zdroje do exportu v MERGADO Storu. Doposud jste mohli využívat jen jeden datový zdroj, kterým byl PPC systém Sklik. Ten se s Clicking Goatem propojil přes API a následně uživateli umožnil zapsat do exportu průměrnou cenu prokliku či průměrnou hledanost klíčového slova. Nově můžete jako další datový zdroj zvolit ChatGPT, který otevírá spoustu zajímavých možností, jak delegovat svou práci na umělou inteligenci. 

K čemu využijete OpenAI v aplikaci Clicking Goat? 

Možností, jak delegovat práci na chatbota, máte hned několik. OpenAI můžete využít ke generování textu popisu zboží, roztřídění produktů (či klíčových slov) do kategorií, k překladu textu do cizího jazyka (zvládne zpracovat i text v různých jazycích) či k vytažení parametrů z textu

Nastavení OpenAI je podobné jako v případě Skliku. Do nastavení datového zdroje vložíte svůj API klíč a následně vytvoříte pravidla. Stejně jako u Skliku funguje napojení tak, že po prvním zpracování exportu v MERGADO Editoru Clicking Goat načte vstupní data. Následně se API OpenAI zeptá na výsledky. Při každém dalším přegenerování zapisuje získané výsledky. Ty drží v paměti a na stejný vstup se opakovaně neptá.

Odpovědi API OpenAI/​GPT jsou různě rychlé a rychlost se během dne mění. Někdy mohou být hodně pomalé a zpracování dat trvá déle. 

Jak začít využívat ChatGPT v aplikaci Clicking Goat? 

  1. Pokud aplikaci ještě nemáte, zaktivujte si ji v MERGADO Storu.
  2. Poté si vytvořte účetOpenAI administraci.
  3. V administraci OpenAI vytvořte API klíč
  4. Nezapomeňte si nastavit limity útrat $ v OpenAI.
  5. Vložte API OpenAI klíč do aplikace Clicking Goat. 
  6. V Clicking Goatu vytvořte element(y), prompty testujte přímo v rozhraní Clicking Goatu, nebo na pískovišti
  7. Zkontrolujte výsledky
  8. Použijte je v MERGADO Editoru. 

 

Nechte si od ChatGPT vygenerovat regulární výrazy 

Regulární výrazy jsou šikovným pomocníkem, který vám v textu či v kódu pomůže filtrovat data a vyhledávat či nahrazovat texty. Jsou to v podstatě užitečné zkratky pro spoustu různých příkazů, požadavků a pravidel, které byste jinak museli řešit mnoha kroky. 

Pravdou ale také je, že dopátrat se reguláru ve správném tvaru je někdy na dlouhé lokte. Tedy aspoň to tak bylo dosud, než jsme objevili jednoho chytrého pomocníka. ChatGPT

O regulárech si s ChatGPT už nějakou dobu povídá náš supporťák Luděk. Otestoval, v čem vám ChatGPT ohledně regulárů pomůže, i to, na co je ještě krátký. Jaký je Luďkův verdikt? 

Dobrou zprávou je, že ChatGPT vám opravdu dokáže s regulárními výrazy pomoci. Jednak vám hezky vysvětlí, co jednotlivé značky znamenají, a pokud mu zadáte dost jasné zadání, bez problému vám vygeneruje i samotný regulární výraz.

My jsme konverzaci zahájili zlehka a chatbota jsme požádali, aby nám vůbec vysvětlil význam základních regulárních značek. Na obrázku se sami přesvědčíte, jak se mu to povedlo. 

Poté, co nám ChatGPT vygeneroval přehled základních regulárních značek, jsme ho požádali, aby nám vygeneroval výraz, který najde číslo na konci řetězce. To se mu bez problémů podařilo

Rozhodli jsme se jeho schopnosti otestovat na náročnějších příkladech. Požádali jsme ho o regulární výraz, díky kterému odstraníme všechny barvy v našem vzorku dat. S tímto zadáním si ChatGPT také poradil hezky a skutečně nám poskytl regulár, se kterým barvy odstraníme. 

V dalším případě už jsme byli o něco méně úspěšní. Místo všech barev jako v minulém příkladu jsme tentokrát potřebovali odstranit jen duplicitní barvy na jednotlivých řádcích. To jsme také chatbotovi sdělili:

Na první pohled náš požadavek pochopil a regulár nám sdělil. Výraz jsme raději zkontrolovali na stránce Regex101, což je skvělý nástroj pro kontrolu funkčnosti regulárů, který vám určitě doporučujeme používat. Více jsme se o tom rozepsali na našem fóru

Poté, co jsme do příkazového řádku zadali vygenerovaný regulár a text, na který se má aplikovat, zjistili jsme, že regulár vytvořený chatbotem si poradil pouze s jednoslovnými barvami. Duplicitní barvy tvořené ze dvou výrazů, jako je např. černo-béžová, nerozpoznal a do reguláru nezařadil. 

Důvěřuj, ale chatbota prověřuj 

Jak můžeme na příkladech výše vidět, chatbot někdy na první dobrou nevygeneruje výraz, který potřebujeme. Vyplatí se být proto co nejspecifičtější. Nic také nezkazíte tím, když chatbotu rovnou dáte příklad toho, co po něm chcete. Nebojte se s ním vést dialog a svůj požadavek upřesňovat. A nakonec nezapomeňte správnost reguláru, ať už vytvořeného vámi, nebo chatbotem, zkontrolovat na např. zmiňovaném Regex101

Stáhněte celý web do jednoho CSV 

Další z chytrých aplikací, kterou doporučujeme začít používat, je Scraping Camel. Tato appka prochází stránky vašeho webu, ukládá potřebné informace a z nich pak vytvoří CSV soubor. Ten využijete jak pro automatizaci tvorby reklam, tak pro analýzu webu samotného. Díky AI umí Scraping Camel počítat slova na webech či generovat klíčová slova. 

Jak si zapnout Scraping Camel AI? 

  1. Zaktivujte si aplikaci v MERGADO Storu.
  2. Vytvořte webovou stránku a zapněte si AI elementy (např.: SC_WORDS_AGG_MIN_FREQ_3 či SC_NUMBER_OF_WORDS).
  3. Vytvořte si první analýzu klíčových slov.

Ať už AI nástroje aktivně využíváte, nebo se teprve chystáte, v tomto článku jsme si ukázali, jak umělou inteligenci v MERGADO Systému využijete už dnes. AI otevírá dveře rychlejší hromadné úpravě dat, a proto se její benefity vyplatí využívat i pro váš byznys. Jaké jsou další možnosti využití AI ke správě vašich dat? To si ukážeme v dalších článcích! 

 

Mohlo by vás zajímat:

Napsal / Veronika Kusalíková / 17. 05. 2023

Copywriterka a obsahová specialistka Veronika má pod palcem anglicky mluvící trh. Slova o MERGADU a novinky ze světa e‑commerce šíří a překládá na blogu, sociálních sítích a v mailingu. Když zrovna neťuká do klávesnice, poznává různé části Evropy, plete si svetr nebo hledá designové poklady v bazarech a vetešnictvích.

Přidat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Přidáním komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.