mergado průvodce 2

V minulém díle jsme si stručně představili základní fakta o Mergadu. Navážeme druhým dílem, který pomůže objasnit, jak vytvořit účet, nahrát eshop a odstranit základní chyby.

Vytvoření účtu

Svůj uživatelský účet si založíte zde. Uživatelský účet je váš osobní účet pro aplikaci Mergado. Není nijak zpoplatněn a jednomu uživateli stačí jeden účet. Pokud chcete mít pod svým účtem vícero eshopů, v administraci se vám zobrazí přehledně odděleny.

Údaje při registraci prosím vyplňujte pravdivě. Často se klientům stává, že si založí speciální email typu mergado123@seznam.cz, kam nechodí, tím pádem nezjistí, že jim přišla faktura, případně se diví, proč mají fakturu vystavenou na nesmyslné fakturační údaje. Nemusíte mít obavy, že od nás budete dostávat salvy emailů. Komunikujeme pouze důležité věci.

Nahrání eshopu

Po tom, co jste se registrovali, je potřeba nahrát XML feed (pokud jej neznáte, zeptejte se poskytovatele vašeho eshopu. Často mívá podobu například: mujeshop.cz/feed/heureka.xml).

Na úvodní stránce klikněte na výzvu k vytvoření eshopu.

Zde vložíte adresu XML feedu a počkáte, až se feed nahraje. Podle velikosti feedu to může trvat od několik vteřin až několik minut. Pokud se jedná o opravdu velký soubor, nahrání trvá i déle.

V dalším kroku vyberete vstupní a výstupní formát feedu. Vstupní je ten, který do Mergada vkládáte (ten volte podle typu nahrávaného feedu), výstupní už může být libovolný, resp. ten, který potřebujete pro konkrétní srovnávač zboží.

Výběr formátu feedu.

Po dokončení nahrání feedu je důležité zkopírovat adresu výstupního feedu a vložit ji do vyhledávače zboží. V opačném případě se v Mergadu provedené změny nijak neprojeví na srovnávačích zboží.

Spojení s vyhledávačem

Vložit feed do vyhledávače zboží je nutným předpokladem k funčnosti Mergada. Graficky se vám spojení s vyhledávačem projeví druhou čárkou v “teploměru” vašeho feedu.

Jedna čárka (v obrázku feed po NajNákup.sk) znamená, že export nestahuje žádný vyhledávač. Dvě čárky (feed PriceMania.sk) říkají, že feed je stahován, ale nemá nastavena žádná pravidla. Tři čárky (Heureka.sk) ilustrují správné nastavení spojení s vyhledávačem a existující pravidla.

Grafické znázornění spojení s vyhledávačem.

Jak nastavit spojení s vyhledávačem v nejčastěji využívaných vyhledávačích

Heureka — správa eshopů -> upravit obchod -> Url XML importu
Zboží —  pošlete mail na zbozi@firma.seznam.cz obsahující název vašeho eshopu a novou adresu feedu
Google nákupy — přihlaste se k účtu Google a navštivte tuto stránku.
Klikněte na tlačítko Nový zdroj dat a pokračujte dle průvodce. Editujte nový zdroj dat, vyberte formát XML a pod odkazem Vytvořit plán nastavte adresu nového XML.
Pricemania — nastavenia -> import produktov -> Adresa vzdialeného súboru
Najnakup.sk/​profil -> upraviť -> Url s feed-om

Nahrání nového feedu/​nového eshopu

Nahrání nového feedu nebo eshopu je velmi prosté. Opět jdeme na úvodní stránku, vpravo nahoře klikneme na tlačítko Vytvořit export a dále postupujeme podle návodu sepsaného výše. Z jednoho vstupního feedu lze tímto způsobem vytvořit libovolný počet výstupních feedů.

Při nahrání nového eshopu postupujeme stejně. Eshop se nám v Mergadu sám oddělí a z jednoho uživatelského účtu tak můžeme obsluhovat libovolný počet eshopů.

Jak zjistím chyby?

Mergado jste si registrovali pravděpodobně proto, abyste opravili chyby ve svých feedech. Jak je zjistit? Nejjednodušší způsob, jak zjistit chyby v XML je náš Audit. Vyzkoušejte si audit vašich feedů, je zdarma a můžete jej bez poplatku využít opakovaně. Zkušení konzultanti pomocí auditu zjišťují základní formální chyby feedů. Audit provádí tisíce kontrol, proto jeho výsledky můžou přijít (v závislosti na velikosti eshopu a vytíženosti systému) i za několik hodin. Nejdéle jeho zpracování trvá 24 hodin. Pokud vám ani po této době nedorazí výsledky, napište nám.

Druhou část chyb vám napoví administrace konkrétního vyhledávače. V administraci zjistíte, jestli je zboží spárováno do produktových karet, jestli má chybné kategorie nebo je zablokováno z důvodu nedostatečných identifikátorů zboží. To vše lze v Mergadu napravit.

Máte-li dotazy, napište nám do diskuse pod článkem nebo na mergado@mergado.cz.

Jakub Nožička

Kuba vám odpoví, když napíšete dotaz na Mergadovu českou podporu. Je také autorem řady článků a návodů. To proto, že ví, jaké trable řešíte nejčastěji. Když zrovna nepracuje pro Mergado hraje na basu s kapelou Ponk, se kterou získal hudební cenu Anděl.