Zvažujete expanzi svého e‑shopu za hranice Česka? Pronikněte do e‑commerce trhů v Chorvatsku, Slovinsku, Srbsku a dalších balkánských států. Vyznačují se nízkou konkurencí, vysokým HDP a neustále se zvyšujícím počtem online nakupujících.

Zvažujete expanzi svého e‑shopu za hranice Česka? Pronikněte do e‑commerce trhů v Chorvatsku, Slovinsku, Srbsku a dalších balkánských států. Země kolem Jaderského moře se vyznačují nízkou konkurencí, vysokým HDP a neustále se zvyšujícím počtem online nakupujících. S inzercí na nejznámějších jadranských zbožových srovnávačích vám pomůže MERGADO. 

Proč expandovat na Jadran 

Jedním z důvodů, proč zvážit inzerci svého zboží v jihovýchodních zemích, je ten, že od vstupu do Evropské unie země bývalé Jugoslávie a jejich tržby z e‑commerce trhu neustále rostou, a to meziročně okolo 10 %. Spolu s nízkým počtem e‑shopů na počet obyvatel a zvyšujícími se čísly online nakupujících dává jaderský region prostor novým hráčům vstoupit na místní trh. Jaké jsou další charakteristiky tohoto regionu? 

Zajímavosti o Jadranském e‑commerce trhu: 

  • Chorvaté jsou podle nejnovějších čísel velmi otevřeni nákupům ze zahraničí –⁠ polovina Chorvatů nakupujících na internetu objednává zboží ze zahraničí. 
  • Nejpopulárnějšími kategoriemi co do počtu nákupů je v Chorvatsku, Slovinsku, Srbsku i Bosně a Herzegovině móda, poté elektronikavěci do domácnosti.
  • Celý region (kromě Bosny a Hercegoviny, která má zatím status kandidátské země) je v EU. Vaše logistika proto bude probíhat podobně jednoduše jako v dalších evropských zemích.
  • Slovinské HDP je vyšší než české. Svému e‑shopu tak máte lepší potenciál vytvořit vyšší obrat.
  • Chorvatsko v roce 2023 zavedlo pro platby eura. Zákazníci se tak nebudou obávat změn v cenách na základě odlišných kurzů.

Vše, co je potřeba vědět o expanzi na chorvatský trh, jsme rozepsali v článku Jak expandovat do Chorvatska v roce 2020. Pokud vás zajímají, jaká témata se nejvíc řeší v souvislosti s balkánskou e‑commerce, nenechte si ujít naši studii Co se nejvíc řeší v balkánské e‑commerce? Získejte přehled s interním průzkumem Mergada.  

Jak na expanzi do jaderského regionu 

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zviditelnit své zboží v zemích bývalé Jugoslávie, je skrze lokální zbožové srovnávače. Jsou na trhu již etablované, slibují záruku bezpečné koupě a nakupující jim věří. Jedním z takových srovnávačů je Ceneje

Zbožový srovnávač Ceneje.si je nejpopulárnější nákupní portál na slovinském internetu existující již od roku 2008. Společně s chorvatským Jeftinije.hr ho navštěvuje více než 2,5 milionů unikátních návštěvníků měsíčně. Spolupracuje s více než 1000 internetovými obchodypřes 200 značkami, které prezentují své produkty na více než 3 milionech produktových stránek na každé platformě samostatně.

Velkou výhodou je, že Ceneje Group působí ve všech hlavních zemích Jadranského regionu. Ve Slovinsku tento oblíbený srovnávač najdete jako Ceneje.si, v Chorvatsku jako Jeftinije.hridealno.rs v Srbsku a idealno.ba v Bosně a Herzegovině. Pomocí jednoho srovnávače tak zacílíte hned na čtyři země. Ceneje Group je od roku 2018 také součástí Heureka Group, což znamená, že své produkty můžete inzerovat ve všech 9 zemích střední a východní Evropy. 

Jak funguje inzerce na Ceneje 

Ceneje, Jeftinije a Idealno pokrývají 13 hlavních kategorií od bílé techniky, počítačů, sportovního vybavení, módy až po rychloobrátkové zboží. Celkově nabízí přes 7 milionů produktů.

Prvním krokem, jak začít inzerovat, je vyplnění tohoto formuláře. Další možností je kontaktovat přímo prodaja@ceneje.si. Poté se s vámi spojí Key Account manažeři Ceneje a provedou vás celým procesem inzerce zboží.

K inzerci na Ceneje potřebujete XML feed, který do Ceneje pošlete pomocí URL adresy. V MERGADU nově podporujeme všechny formáty Ceneje Group, takže si svůj feed jednoduše převedete v našem editoru

Přeložte si feed do jednotlivých jazyků 

S aplikací MERGADO Translate vám v expanzi do zemí bývalé Jugoslávie už nic nebrání. Přeložíte s ní všechny vaše feedy do chorvatštiny či slovinštiny během pár kliků. 

S MERGADEM nastavíte inzerci pro Ceneje sami

Expandovat se svým e‑shopem do zahraničí není s MERGADEM nic složitého. S MERGADEM využijete formáty pro inzertní kanály, které už používáte, a převedete je na ty, které aktuálně potřebujete. V MERGADU zvládnete inzerci e‑shopu spravovat sami – zrychlíte tím každodenní marketingové úkony a ušetříte náklady za práci programátorů.

Dejte expanzi do Chorvatska, Slovinska a dalších jaderských zemí šanci. Inzerce na zaběhnutých místních srovnávačích, jako je např. Ceneje, je dobrým prvním krokem. Nachystejte si svůj feed v MERGADU, nahrajte na Ceneje a vaše zahraniční expanze může zažít. 

Vyzkoušejte MERGADO na 30 dní zdarma

MERGADO je feed marketingový nástroj, jehož pomocí dokážete hromadně a automatizovaně nastavovat inzerci pro řadu velkých zbožových srovnávačů, včetně Ceneje.

Co by vás také mohlo zajímat:

Veronika Kusalíková

Copywriterka a obsahová specialistka Veronika má pod palcem anglicky mluvící trh. Slova o MERGADU a novinky ze světa e‑commerce šíří a překládá na blogu, sociálních sítích a v mailingu. Když zrovna neťuká do klávesnice, poznává různé části Evropy, plete si svetr nebo hledá designové poklady v bazarech a vetešnictvích.