Jak byl vylepšen Mergadův průvodce zakládáním nového exportu

Máme pro Vás další novinku pana Mergada. Tentokrát se rozhodl Vám pomoci se základním nastavením vašeho exportu, a to pomocí průvodce.

Kde najít nového průvodce

Průvodce rozšiřuje původní kroky zakládání nového exportu. Po přihlášení do Mergada proto kliknete na odkaz vpravo — „vytvořit export“, vložte adresu XML feedu a pokračujte dál.

Nové kroky průvodce

A) Jaké zboží exportovat

Můžete si vybrat, jestli chcete inzerovat všechny produkty nebo vynecháte třeba ty nejlevnější. Každý eshop to má jinak, někteří klienti chtějí za každou cenu inzerovat vše, my spíše doporučujeme určit si cenovou hladinu, pod kterou už inzerovat nemá smysl. Záleží na sortimentu, ale většinou je to v řádech jednotek stokorun. Když zboží stojí například 100 Kč a minimální cena za proklik v jeho kategorii je 1,20 Kč, bude zboží s největší pravděpodobností ztrátové.

Pokud importujete feed pro Zboží.cz, Vámi eliminované produkty budou nastaveny na hodnotu prokliku 0,20 Kč a budou zobrazeny pouze ve fulltextu. Pokud importujete feed pro ostatní vyhledávače, produkty, které nechcete inzerovat se do vyhledávače vůbec nedostanou.

B) Nabídka za proklik

V této části si určíte, základní hodnotu ceny za proklik, která se Vám nastaví u veškerého zboží. Je dobré, nastavit tuto hodnotu někde mezi jednou a dvěma, maximálně třemi korunami. Zase záleží na nákladech a Vaší marži.
Upozorňuji, že toto by mělo být prvotní nastavení cen prokliku, které je vhodné následně doladit při dalších úpravách. Jistě máte jiný rozpočet na inzerci u zboží za tři stovky a za tři tisíce.

C) Popisy zboží

Není vhodné nechat zboží bez popisku. V tomto kroku můžete doplnit automatický popisek, aniž by byl u všech takto doplněných produktů duplicitní. Jako příklad si vezměme výchozí text, který je předvyplněn v Mergadu:

„Nakupujte %PRODUCT% v kategorii %CATEGORYTEXT% za %PRICE_VAT% Kč!“

U různých produktů tak vznikne různý popisek lišící se názvem, kategorií a cenou. V praxi může znít například:

Nakupujte Pivo Bernard 0,5l 12° v kategorii Jídlo a nápoje | Nápoje | Alkoholické nápoje | Piva za 12,50 Kč!

Libovolně můžete využívat i další elementy, například %MANUFACTURER%, %PRODUCTNAME%, aj.

Nezapomeňte vložit vylepšené XML do vyhledávače zboží!

Pak už jen vložíte adresu feedu do administrace vyhledávačů zboží dle návodu. Jedinou výjimkou je Zboží.cz, kam je nutné poslat mail, avšak Mergado vám poradí, jak na to.

Audit XML na závěr

V posledním kroku zvolíte, jestli chcete provést audit nebo ne. Doporučujeme této možnosti využít. Pomůže Vám zdarma odhalit další chyby v inzerci.

Už jste si našeho průvodce vyzkoušeli? Jak se Vám líbí?

Jakub Nožička

Kuba vám odpoví, když napíšete dotaz na Mergadovu českou podporu. Je také autorem řady článků a návodů. To proto, že ví, jaké trable řešíte nejčastěji. Když zrovna nepracuje pro Mergado hraje na basu s kapelou Ponk, se kterou získal hudební cenu Anděl.