Přegenerování, aplikace pravidel aneb jak to celé funguje

Množí se nám dotazy na to, jak vlastně fungují synchronizace a aplikace pravidel v Mergadu. Pojďme si objasnit, k čemu slouží které tlačítko.

Aplikovat pravidla

Pokud pomocí Mergada provedete změny ve vašem datovém feedu, je zapotřebí změny potvrdit. Jestliže nejste stoprocentně jistí tím, že vámi nastavené pravidlo provedlo to, co mělo, po dokončení dané úpravy klikněte na tlačítko Aplikovat pravidla. Touto volbou se provedené změny zobrazí v Mergadu, nepropíší se však okamžitě ve výstupních datech a můžete si je tedy bez obav zkontrolovat než je pošlete do vyhledávače.
Z rozhovorů s certifikovanými agenturami víme, že u složitějších pravidel si i ti nejzkušenější marketéři své úpravy tímto způsobem kontrolují víceméně vždy. Stačí i drobná nepozornost a namísto změny dostupnosti můžete klientovi přepsat na nulovou hodnotu například všechny ceny, což samozřejmě není žádoucí.

Aplikace pravidel tedy potvrzuje změny pouze v Mergadu. Na výstup je pošle buď cron nebo manuální přegenerování (obojí popsáno níže).

Cron

Cron je vlastně takový pořadník zpracování vašich feedů. Lze si jej představit jako takovou frontu úkolů, která postupně a kontinuálně zpracovává data všech eshopů v Mergadu. V momentě, kdy přegeneruje feedy všech eshopů, začíná své “kolečko” znovu.
Neustále pracujeme na tom, aby se rychlost cronu zvyšovala a zvládl tak častěji aktualizovat vaše data. Aktuálně by se váš eshop měl přegenerovávat 4x-6x za den. Eshopy, které často mění data (nejčastěji se jedná o ceny a dostupnost zboží), mohou napsat našim administrátorům pro nastavení častějších automatických synchronizací.

Přegenerování

Přegenerování, které naleznete v odkazu Nastavení dole, je zároveň aplikace pravidel i poslání provedených změn do výstupního souboru. Doba přegenerování vašeho eshopu vždy závisí na velikosti feedu. Přegenerování je buď manuální nebo automatické. Automatické přegenerování je Cron, který jsme si popsali výše.

Manuální přegenerování má dvě možné volby. Tou první volbou je Přegenerovat změněné.
Tato možnost je rychlejší. Mergado vyhodnotí, které produkty zůstaly nezměněné, ty přeskočí a u změněných produktů provede potřebné změny. Druhou možností je Přegenerovat vše. V tomto případě vstupní soubor znovu stáhne a aktualizuje všechny produkty. Tato možnost se používá spíše když se stane nějaký průšvih. Například není dostupné vaše xml, vyskytne se nějaká chyba atd. Prostě v případech, kdy je lepší pro jistotu aktualizovat opravdu všechna data. Tato varianta trvá podstatně déledoporučujeme ji používat spíše krizových případech. Pokud máte ohledně synchronizace či aplikace pravidel jakékoli dotazy, neváhejte nám napsat! 

Jakub Nožička

Kuba vám odpoví, když napíšete dotaz na Mergadovu českou podporu. Je také autorem řady článků a návodů. To proto, že ví, jaké trable řešíte nejčastěji. Když zrovna nepracuje pro Mergado hraje na basu s kapelou Ponk, se kterou získal hudební cenu Anděl.