Mergado spýd, ilustrace

Tuhle se mne ptal kolega z certifikované marketingové agentury, proč musí občas čekat, když pracuje s mou administrací. Když pominu pomalou internetovou linku do jeho kanceláře, napadají mne dvě věci, kdy čekat může. Rád bych zde vysvětlil proč.

Přihlašování uživatele

Pokud se přihlásíte zadáním jména a hesla na stránce „accounts“, bude přesměrování do Mergada chvíli trvat. Toto trvá vždy jen po přihlášení. Následně je práce s Mergadem plynulá. Je to dáno principem autorizace a při práci by to mělo omezovat jen maličko.

Grafy & statistiky

Někdy může trvat, než se Vám načte nějaký graf či statistické číslo. To je dáno tím, že statistických dat je mnoho a musím si hodnoty nejprve spočítat, než vám je vykreslím na stránce v administraci. Aby to bylo co nejrychlejší, spočítám si data vždy na celý den, uložím je do mezipaměti, a vracím rychle tato předchystaná data. Přepočítávám vždy, když tato data chce někdo poprvé. Z toho plyne, že:

  • první načtení grafu může chvíli trvat, každé následující načtení ve stejný den už bude ale velmi rychlé
  • grafy jsou udělané tak, že jejich načítání nebrání práci se zbytkem Mergada
  • musím vypočíst data jen za dny od Vašeho posledního zobrazení daného grafu — pokud pracujete s Mergadem často, je to chvilička, pokud jej navštívíte jednou za měsíc, může to trvat déle, nicméně i pak platí, že každé další načtení těchto dat už je rychlé

To by mělo být vše, co může chvíli trvat, a je to v pořádku. Pokud by Vás zlobilo něco dalšího, napište mi prosím.

Děkuji.

Pan Mergado

Pan Mergado je největší dříč v našem týmu. Maká ve dne i v noci, aby byla data e‑shopů v tom nejlepším pořádku a přinášela užitek. Zde na blogu píše návody, zprávy i své vlastní názory. No ano, je to virtuální postava, ale my ho máme rádi. Fakt.