Využijte ShopAlike na expanzi do zahraničí

Petra Marková
17. 4. 2020
3 minuty čtení
Využijte ShopAlike na expanzi do zahraničí

Srovnávač ShopAlike je jedním z velkých hráčů německého online trhu. Jeho služby zaměřené na módu a nábytek využívají nakupující ve 13 evropských zemích. Pokud se svým e‑shopem uvažujete nad inzercí zboží právě zde, projděte si, na co všechno se musíte zaměřit.

Srovnávač ShopAlike je jedním z velkých hráčů německého online trhu. Jeho služby zaměřené na módu a nábytek využívají nakupující ve 13 evropských zemích. Pokud se svým e‑shopem uvažujete nad inzercí zboží právě zde, projděte si, na co všechno se musíte zaměřit.

Jednoduché zapojení e‑shopu

Na stránkách ShopAliku najdou zákazníci širokou nabídku zboží z velkého množství e‑shopů. Aby na tomto zbožáku mohly značky inzerovat, stačí jim rychlá online registrace. Vstup na ShopAlike je bezplatný, potřebujete jenom nahrát URL adresu feedu vašeho e‑shopu. Kritéria pro zaregistrované jsou omezené potřebným množstvím produktů v nabídce, několika možnostmi platby za nákup a zařazení produktů do kategorií.

Rozšiřte vaši působnost na ShopAlike

Srovnávač funguje na principu kombinace ceny za proklik a popularity daného sortimentu. Důležitou součástí je však i kvalitně nastavený XML feed. Nejen začínající e‑shopař, ale i značka, která na ShopAliku už delší čas působí, musí úpravě elementů podle jejich specifikace věnovat pozornost.

  • Doplnit důležité elementy je úkon, který vyžaduje většina srovnávačů. Značnou úlohu v oblasti módy hraje atribut velikost produktu. Pokud ve vašem feedu uvádíte velikosti jen ve formě čísla bez označení US/EU/UK, matete tím nakupujícího i systém srovnávače. ShopAlike postupuje při nastavení velikosti jinak.podporu Hodnoty nemá vnořené do parametru Param|velikost jako např. GLAMI. Uživatel si dosadí hodnotu do jakéhokoliv parametru, kontaktuje podporu ShopAliku a tu si tuto informaci vezme sama.

    např. <BARVA>Stříbrná</BARVA>

    <VELIKOST>L</VELIKOST>

    Mezi další atributy, na které musí e‑shop zaměřit pozornost, je chybějící barva, pohlaví a původní cena zlevněného zboží. ShopAlike také zvlášť rozlišuje element pro CPC na mobil <MOBILE_CPC>0.015</MOBILE_CPC> a pro desktop <DESKTOP_CPC>0.02</DESKTOP_CPC>.

  • Tato doporučená změna se týká lepší specifikace zboží. Definujte jeho druh a vložte do popisu materiál, barvu, velikost, styl, motiv či vzor. Detailnější popis pomůže zařadit produkt hlouběji do filtrů a podkategorií.

  • Při úpravě feedu nevynechejte párování kategorií podle ShopAlike stromu kategorií, který našeptává i Mergado. Pokud váš e‑shop disponuje kategoriemi, které srovnávač nepodporuje, potřebujete je změnit a roztřídit podle specifických kritérií.

  • Pokud je váš e‑shop nakombinovaný do více jazyků (např. část v češtině a část ve slovenštině), upravte si ho do jednotné jazykové podoby. Posílání vícejazyčného feedu dělá problém Googlu, který dodatečně taguje produkty. Upravte si proto popisy produktů do jednoho jazyka.

Objevte na možnosti ShopAliku a inzerujte nejen na domácí scéně s dokonale připraveným feedem. Expandujte na jeho zahraniční platformy s dokonale připraveným feedem podle tipů Filipa Vašíčka z agentury BESTETO. Pokud se nemůžete rozhodnout, kterým směrem se s e‑shopem vydat, sledujte náš seriál S Mergadem do zahraničí.

Mohlo by vás zajímat:

Petra Marková

Slovenský trh a libozvučnou slovenštinu má v Mergadu na starosti copywriterka Petra. Textuje, bloguje, překládá a s vášní tvoří obsah na sociální sítě. A když zrovna nehledá ta správná slova, věnuje svůj čas své bytové džungli, pečení, kavárnám nebo cestování.